Профил

Коя е подходящата външна батерия за нашите нужди?

Изобретяването на животоспасяващата (поне за смартфона) външна батерия е вероятно едно от най-важните открития за първата половина на 21-ви век. Появата на Power Bank акумулаторите беше неизбежна, след като почти всеки модерен индивид е малко или много зависим от своя смартфон, а те - смартфоните, както знаем консумират много повече енергия от своите предшественици – обикновените мобилни слушалки и следователно се нуждаят от доста по-често зареждане на батериите.

Предлагането на външни батерии днес е солидно. Power Bank зарядните устройства варират като качество, капацитет и размери, което прави избора на външна батерия доста сложен за хората с минимални познания върху тази специфична област на модерните технологии. Тук ще се опитаме да внесем известна яснота относно принципа на работа и характеристиките на масово предлаганите зареждащи батерии, с което се надяваме да насочим потребителите към правилния модел Power Bank, спрямо техните конкретни нужди и предпочитания.

При избора на Power Bank батерия трябва да се ръководим от:

Капацитет на захранване

Капацитетът на една външна батерия е първият критерий, по който трябва да се ръководим, а не толкова от размера на устройството и неговата цена, макар че това също не са маловажни фактори. Всеки Power Bank акумулатор има различен капацитет на зареждане, изразен в милиампер часа (mAh), като съвсем логично, колкото е по-голяма цифрата обозначена с mAh, толкова по-висок капацитет на работа има устройството. Капацитетът на външните батерии варира от 1000 до 20 000 (mAh), което показва както скоростта на зареждане, така и броят на зарядите, които даден акумулатор може да осигури.

Брой на изходните портове

Броят на изходните портове определя броя на устройствата, които могат да се зареждат по едно и също време от една захранваща батерия. По този показател не бива да очакваме чудеса, тъй като все още не са създадени компактни акумулатори, способни да зареждат едновременно 3-4-5 или повече мобилни устройства. Основният избор е между модели с един или два порта, като вторият вариант е винаги по-добър, тъй като дава възможност за зареждане на два телефона или таблет и смартфон едновременно. Капацитетът на двата изходящи порта обикновено е различен – най-често 12 и 18 W.

Време на зареждане

Времето е решаващ фактор, особено що се касае до зареждането на смартфон при полеви условия. Всички искаме телефонът ни да бъде в пълна готовност за работа в рамките на около 30 минути и при някои модели това е възможно, но само при условие, че зареждането се осъществява през електрическата мрежа. Няма как една външна батерия, включително и най-мощната, да зареди батерията на смартфон или таблет за по-малко от 3 – 4 часа. Всъщност, устройствата с капацитет 20 000 mAh имат скорост на зареждане около 5 часа, но през това осигуряват пълна възможност за комуникация.

Размер и тегло

 Размерът винаги е имал значение и това важи с пълна сила за Power Bank устройствата. Тенденцията е външните батерии да понижават своя размер и тегло, макар че няма как една мощна външна батерия с капацитет 20 000 mAh да бъде с тегло по-малко от 300 – 380 грама. Моделите с тегло 100 – 150 грама имат капацитет от едва 5000 mAh. По-леките и компактни като размер акумулатори са по-удобни при туризъм и в ежедневието, но при тях капацитетът на полезно действие е все още силно ограничен. Надеждите, че в най-близко бъдеще и това ще се промени са големи.

 

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
Блогът на zlodeqt

Категории · Архив

рекламирай тук